tsatsiadis

Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας το 1968 από Έλληνες μετανάστες γονείς, με καταγωγή από την Εράτυρα Κοζάνης. Είναι δασολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία Λιβαδιών. Από το 2007 ζει και εργάζεται στην Κοζάνη. Παρακολούθησε τα σεμινάρια του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης το 2007 – 2008 και μετά το τέλος των σεμιναρίων εντάχθηκε στην ομάδα των απόφοιτων του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος», με ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες φωτογραφικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις.


«Ταξιδευτές του θεάτρου»   “Theatre’s Travelers”
Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015, Κοζάνη December 2014 – January 2015, Kozani, Greece
Οι «Ταξιδευτές του θεάτρου» είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση. Αποτελεί μια φωτογραφική στάση έπειτα από ένα χρόνο δίπλα στην ομώνυμη θεατρική ομάδα. Παρότι δεν επισφραγίζει μια φωτογραφική πορεία, πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσα εμπλεκόμενος στο χώρο του θεάτρου.

Η φωτογράφιση αυτή με ανάγκασε να αντιμετωπίσω πολλά δύσκολα ζητήματα, όπως η διαχείριση του χώρου, του φωτός, αλλά και του χρόνου. Αυτό που με κεντρίζει περισσότερο είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ηθοποιών, καθώς και η γλώσσα του θεατρικού σώματός τους.

 

The “Theatre’s Travelers” is my first solo exhibition. It is a temporary stop after one year next to the homonymous theatre group. Although it doesn’t constitute an integrated photography project, it reflects the thrill I felt involving the theatre.

The photograph procedure made me face many difficulties such as the management of space, light and time. What attracted me the most was the relationships that developed between the actors and the language of the theatrical body.

 

Ταξίδι και θέατρο πάνε μαζί.
Θέατρο, μια λέξη, δυο λέξεις: θέα + τρο (κατάληξη που δηλώνει τόπο). Όσοι έκαναν το βήμα να μπούνε στο χώρο του, στα καμαρίνια, στη σκηνή, ξέρουν ότι ανέβηκαν ένα βήμα πάνω από τη φθορά της πραγματικότητας.
Από εκεί μπορούν να έχουν μια άλλη θέαση του κόσμου και του εαυτού τους. Κατά ένα μαγικό τρόπο ανοίγει το μέσα τους, μεγαλώνει το σώμα τους, αλαφρώνει και τότε αναβλύζει από μέσα τους και τρέχει ενέργεια, που τους ωθεί να ταξιδέψουν σ’ έναν άλλο κόσμο ανοιχτό μέσα από πολλούς δρόμους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, μέσα κι έξω από τον εαυτό τους.
Μετά ακολουθεί ένα άλλο μαγικό: Οι δρόμοι κάθε φορά γίνονται περισσότεροι, μονοπάτια απάτητα και άλλοι μεγάλοι, χωρίς τέλος, που σε καλούν να περπατάς, να τρέχεις, να νιώθεις δυνατός, ανάλαφρος. Όλες οι αισθήσεις ανοίγουν, μεγαλώνουν, μεθούν, σκορπίζονται σε όποιον έρθει κοντά τους και τότε κανείς δεν νιώθει μόνος, μικρός και αδύναμος.
Έτσι ικανοποιείται κατά κάποιο τρόπο εκείνο το άνω θρώσκω της λέξης άνθρωπος, αυτό το κάλεσμα του θείου προς τα άνω, όπου οι δρόμοι και τα ταξίδια είναι άπειρα και ατέρμονα, μέχρι ν’ αγγίξουμε την τελείωση.
Όποιος έχει κάνει ένα, δύο, τρία, πολλά τέτοια ταξίδια ξέρει ότι ήταν τυχερός, ότι έζησε και μια δεύτερη ζωή που σε βοηθάει ν’ αντέξεις τη πρώτη.
Γιάννα Γκουτζιαμάνη

Οι «Ταξιδευτές του Θεάτρου» είναι θεατρική ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το Μάιο του 2012, αποτελεί συνέχεια της ομάδας του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης και λειτουργεί με υπεύθυνη την φιλόλογο Γιάννα Γκουτζιαμάνη.

Δραστηριοποιείται στην πόλη της Κοζάνης και αποτελείται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και από ενήλικες. Η συμμετοχή σ’ αυτήν είναι ελεύθερη.

Με εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι κάνει δραματοποίηση λογοτεχνίας και θεατρικές παραστάσεις.

The “Theatre’s Travelers” is a theatre group, which was established in May 2012 by Mrs. Gianna Gkoutziamani, philologist. It’s activities take place in the city of Kozani and consists of school students as well as adults. It uses theatrical games to dramatize literature and to put on theatre performances.

 

 

2. «Βιβλίο: ποίησις χειρών». 5 – 8 Μαΐου 2015, Φλώρινα.

 

«Βιβλίο: ποίησις χειρών»   “Book: poetry”
5 – 8 Μαΐου 2015, Φλώρινα May 5 – 8, 2015, Florina, Greece
Η έκθεση «Βιβλίο: ποίησις χειρών» επιχειρεί να αναδείξει τα χειροποίητα έργα φοιτητών και των δυο Τμημάτων της Παιδαγωγικής Σχολής καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εκπονήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων επιλογής «Ιστορία του βιβλίου» και «Τέχνες του βιβλίου», υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγωγής για το Βιβλίο  «Βιβλιολογείον Μίμης Σουλιώτης», Έφης Παπαγεωργίου, Ε.ΔΙ.Π. της Παιδαγωγικής Σχολής.

Τα έργα αυτά δεν είναι εικαστικά δρώμενα. Είναι το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας στην οποία συμβαίνουν τα εξής: Οι φοιτητές καλούνται να αποκτήσουν μια γόνιμη επαφή με το βιβλίο – αντικείμενο. Να επαναπροσδιορίσουν τη εκπαιδευτική τους σχέση μαζί του, γνωρίζοντας την μακραίωνη ιστορία του και να το εκτιμήσουν στις πραγματικές του διαστάσεις, δηλαδή ως ύψιστο προϊόν του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αυτές οι δημιουργίες των φοιτητών αποτέλεσαν τη δική μου έμπνευση και επιχείρησα, μέσα από το φωτογραφικό μου φακό, μια αφαιρετική προσέγγισή τους, εστιάζοντας στην λεπτομέρεια. Πρόθεσή μου, να αναδείξω τον κόπο και το μεράκι των δημιουργών αλλά και να αιχμαλωτίσει το μάτι του επισκέπτη στην ομορφιά της χειρόγραφης αποτύπωσης του γραπτού λόγου και των υλικών που τη φιλοξένησαν μέσα στο διάβα των αιώνων.

This exhibition attempts to highlight the handmade projects of the students of Faculty of Education and the School of Fine Arts (University of Western Macedonia, Florina, Greece), drawn up in the context of courses “History of the book” and “Arts of the book”, under the guidance of Mrs. Efthimia Papageorgiou, special teaching staff in the Faculty of Education.

 

These works are not art. They are the result of a targeted educational process in which the following events occur: The students are required to obtain a fruitful contact with the book – object. To redefine their educational relationship with it, to know book’s history and to appreciate its true dimensions, i.e. as the highest product of human civilization.

 

These creations were my inspiration and I tried, through my camera, to give an abstract approach, focusing in detail. I intended to highlight the effort and passion of creators but also to capture the eye of the visitor to the beauty of the handwritten imprint of the written word and of the materials which hosted it over the centuries.

 

 

Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας το 1968 από έλληνες μετανάστες γονείς, με καταγωγή από την Εράτυρα Κοζάνης. Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Εράτυρα. Σπούδασε Δασοπονία στο Τ.Ε.Ι. Δράμας, Δασολογία στο Α.Π.Θ., ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Οικολογία Λιβαδιών. Εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στην κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Παρακολούθησε τα σεμινάρια φωτογραφίας του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης, το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 και μετά το τέλος των σεμιναρίων, εντάχθηκε στην ομάδα των απόφοιτων του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος», με ενεργή συμμετοχή σε δεκάδες φωτογραφικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Συνεντεύξεις:
Περιοδικό: www.fmag.gr

Περιοδικό: Ο Κήπος της Πρέβεζας

Ατομικές εκθέσεις
1. «Ταξιδευτές του θεάτρου». Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015, Κοζάνη.
2. «Βιβλίο: ποίησις χειρών». Μάιος 2015, Φλώρινα.

Βιβλία, λευκώματα:
Συμμετοχή στο λεύκωμα «Φωτογραφικός Κύκλος (1988 – 2014)». Έκδοση Φωτογραφικός Κύκλος. Αθήνα, 2014

Photography and Copyright